tenders2go

Telephone: +31-6-25219182

Skype tenders2go

Inschrijven op aanbestedingen, een taak voor Pietje Precies?

achtergrond-03Merkt u ook dat het inschrijven op aanbestedingen aldoor interessanter wordt voor uw bedrijf? En niet alleen voor u. Waarom is dat eigenlijk zo? Wij merken bijvoorbeeld dat de bedrijven die wij spreken het erg prettig vinden dat hun productiecapaciteit beter benut wordt, vooral tijdens deze economisch mindere tijden. Daarbij zijn of kunnen vooral overheidsinstanties belangrijke en betrouwbare opdrachtgevers zijn. Niet onbelangrijk is dan ook dat bedrijven hun risico's spreiden en een bredere portefeuille opbouwen.

Tenderen is niet eenvoudig

Het inschrijven op aanbestedingen is eigenlijk niets anders dan het uitbrengen van een offerte. In ieder geval, dat beoogt het te zijn. De instantie die een aanbesteding uitschrijft

wil daarbij zo goed mogelijk op de hoogte worden gebracht wat de verschillende marktpartijen in de aanbieding

hebben om hun opdracht tot een succes te brengen. Maar aanbestedingen schrikken ook af:

 • Het kost veel tijd,
 • ... en nog meer moeite;
 • de strikte criteria;
 • ... en de vele regels;
 • veel papierwerk;
 • weinig tranparantie hoe een opdracht te winnen;
 • en de afwijkingen die direct afgestraft worden.

En laten we wel wezen, het is toch zonde om al die tijd aan een offerte te besteden om daarna afgewezen te worden op vormfouten. U bent ondernemer en u wilt uw eigen regels bepalen, vooral wanneer het gaat om het uitbrengen van een offerte! Dat moet iets eigens zijn. Toch zullen voor steeds meer bedrijven de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

Uiterste nauwkeurigheid

Als u de persoon bent die verantwoordelijk is voor de inschrijving op aanbestedingen, dan moet u van vele markten thuis zijn. Het helpt wanneer u zeer nauwkeurig bent, een 'Pietje Precies' in de positieve zin des woords.

De criteria

Een aanbesteding staat bol van criteria. Van belang is dat u op de hoogte bent welke informatie de aanbestedende instantie aangeleverd wil zien. Volg de criteria die aangegeven staan vooral op de voet! Zorg dat de informatie wel op de juiste plaats in het inschrijvingsdocument staat, dus in de gewenste volgorde. U kunt zich misschien wel indenken dat de aanbestedende instantie niet graag naar informatie zoekt. Ze hebben immers wel meerdere offertes te beoordelen.

Een volledige en correcte inhoudsopgave helpt daarbij degene die uw offerte moet beoordelen.

Een paar nuttige tips

 • Wij trekken het gehele document altijd een paar keer na op volledigheid.
 • Check en re-check dus! Wij merken dat er vaak zaken missen of dat het document net anders is ingedeeld dan gevraagd is.
 • Zitten er geen taalfouten in? Dit is echt een klus waar u even voor moet gaan zitten. Het is en blijft moeilijk zonder taalfouten teschrijven, vindt u ook niet?
 • Volg de instructies en wijk daarvan niet af, ook al denkt u dat het anders kan. En dat is nou net wat de meeste bedrijven, die niet al te veel ervaring hebben, denken te moeten doen. Uw indeling mag bijvoorbeeld logischer lijken, maar er kan een reden zijn waarom men het u vraagt zo te doen.
 • Wanneer u twijfelt aan de procedure en criteria, vraag deze voor de zekerheid op bij de aanbestedende instantie.
 • En als laatste, wees vooral op tijd! Niet op tijd betekent uitgesloten worden.

Begrijpelijk dat u een second opinion wilt over de door u gemaakte inschrijving. Of misschien wilt u wel begeleid worden in het gehele proces. Laten de vele richtlijnen en procedures vooral geen reden zijn om maar niet mee te dingen naar uitgeschreven aanbesteding.

Tenders2Go heeft voor u interessante aanbiedingen om uw bedrijf te helpen bij het inschrijven op een aanbesteding. Neem gerust contact op voor het gratis consult.